Fem sjuksköterskor vänder en ny sida i sina liv!

Beredda att bre ut sina vingar och flyga mot sina nya liv, meddelar fem sjuksköterskor att de, med hjälp av Nordoc AB, kommer att integreras på de två största sjukhusen i Sverige, Uppsala Universitetssjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Orsakerna till att de tog det stora beslutet varierar, men de har en gemensam nämnare som är de bästa arbetsvillkoren och de bästa lönerna inom deras yrke, sjuksköterska.

”Genom att vilja vidga mina vyer gjorde jag en undersökning och fann att Sverige är ett bra val för en sjuksköterska. Det finns perspektiv och erkännande av vårt yrke”, säger Nikolas Spais, som snart kommer att ingå i teamet på Uppsala Universitetssjukhus. ”På grund av min ålder är jag mer medveten om detta steg”, tillägger han.

”När det gäller hemmet kommer sjukhuset först att hjälpa mig och nu väntar jag på att bli frigiven från militären så att jag kan flytta till Sverige – förhoppningsvis i november. Det finns en oro, men jag tror att allt kommer att gå bra”, tillägger Nikolas.

Hur har Nordoc AB hjälpt dem med förberedelserna? ”Det var pelaren för information om livet och arbetet i Sverige. Det hjälpte mig att förstå hur mekanismerna fungerar i det specifika skandinaviska landet och att skapa en plan medan jag var i Grekland”, markerar han. ”Det gav mig riktlinjer för hur man hanterar patienter och generellt hur sjukhusen arbetar i Sverige”, avslutar han.

Vangelis Balanikas och Despoina Bastani, föräldrar till en tvåårig pojke, har beslutat att arbeta och leva i Sverige eftersom ”det sociala systemet ger familjer möjlighet till de bästa utbildningsmöjligheterna, liksom tillgång till ett av världens bästa hälsovårdssystem. Det är en stat som stöder familjen i varje steg”, som de säger.

När det gäller sjuksköterskeyrket ”är det en professionell möjlighet till utveckling parallellt med en bättre akademisk miljö”, enligt Vangelis.

 ”Kombinationen av yrkesmöjlighet och sociala förmåner för familjen och faktumet att det är ett land inom Europeiska unionen fick oss att välja Sverige”, fyller Despoina i.

Båda har lagt stor vikt vid att lära sig svenska och kommer också att dra nytta av det tillfälliga boende som erbjuds av Uppsala Universitetssjukhus, där de ska arbeta.

”Även Nordoc AB har hjälpt oss mycket, både med att lära oss språket, vilket är mycket viktigt för starten av vårt nya liv, och med workshops som syftar till att informera oss om livet i Sverige och naturligtvis vårt yrke, sjuksköterska”, säger Vangelis med Despoina som tillägger ”Workshops är mycket hjälpsamma främst när det gäller informationen vi får för att anpassa oss till Sverige”.

Behovet av sjuksköterskor på svenska sjukhus är enormt, vilket möjliggör för dem som har vilja och beslutsamhet att kämpa om en plats där. Det gjorde även Dimitra Petraki, som efter sex års tjänstgöring i Riyadh, huvudstaden i Saudiarabien, beslutade sig för att återvända till Europa och särskilt till Sverige. Om några månader kommer hon att arbeta på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

”I en undersökning jag gjorde inom Europeiska unionen upptäckte jag att det finns bättre arbetsvillkor och goda löner inom sjuksköterskeyrket i Sverige,” betonar Dimitra och fortsätter: ”I vår bransch finns förståelse och mänskliga arbetstider.”

Som en kvinna som har levt och arbetat utanför Grekland under många år inser Dimitra att språket är särskilt viktigt. Därför påpekar hon att ”från den första stunden jag bestämde mig för att ta detta steg (att flytta till Sverige) började jag lära mig svenska genom gratis appar för att få en första kontakt med språket. Nu deltar jag i schemalagda svenska språkkurser.”

”Arbetet som Nordoc AB gör när det gäller förberedelserna är utmärkt,” hävdar hon och tillägger: ”Workshopsen som hålls är mycket hjälpsamma, särskilt för dem som inte har bott utomlands.”

Katerina Karavida är nyutexaminerad sjuksköterska från Thessaliens universitet och kommer att påbörja sin karriär på Karolinska Universitetssjukhuset. ”Jag valde Sverige eftersom det har ett mycket bra och organiserat hälsovårdssystem,” understryker hon och tillägger: ”Bland länderna i Europeiska unionen har det mycket goda utvecklingsmöjligheter, och inom hälsosektorn är de pionjärer när det gäller teknik.”

”Förberedelserna jag har gjort handlar om språket eftersom jag deltar i svenska kurser, och när det gäller att hitta bostad kommer Karolinska Universitetssjukhuset att hjälpa till i första hand,” säger Katerina.

Under förberedelsefasen, innan hon packade väskorna för sitt nya liv, hade Katerina Nordoc AB som sin följeslagare. ”De har hjälpt oss mycket med förberedelserna. Företagets personal står vid vår sida och svarar på våra frågor om arbetsförhållandena i Sverige,” säger hon.

”Även innan intervjuerna med ansvariga på Karolinska Universitetssjukhuset som hölls i Aten, var de vid vår sida och hjälpte oss att bli av med ångesten och fokusera. Workshopsen är också mycket hjälpsamma, särskilt när det gäller lagar och våra rättigheter som sjuksköterskor,” avslutar Katerina.

To top